2D VAGY 3D TÁBLÁS KERÍTÉS? MIKOR MELYIKET VÁLASSZUK?

Bár sokszor a táblás kerítéseket egy kalap alá veszik, a két fő altípusa, a 2D és 3D táblás kerítéselemek sok szempontból igen különbözőek. Éppen ezért nem mindenhova ugyanaz a típus lesz a legideálisabb választás. Az, hogy mik a különbséges és hasonlóságok, valamint mikor melyiket érdemes választani, a továbbiakból kiderül.

  1. Anyag összetétel

A 2D és 3D táblás kerítések alapanyagukat tekintve megegyeznek, hiszen mind a két típus acélhuzalok összehegesztésével készül. Így bármelyiket választjuk, mindkét esetben ugyanúgy tartós fém elemekből álló kerítést kapunk.

  1. Felületkezelés

A 2D és 3D táblás kerítés elemek felületkezelése is történhet tűzihorganyzással, illetve porfestéssel. A tűzihorganyzás egy igen nagy múltra visszatekintő felületkezelési mód, mely során az acélt magas hőmérsékleten cink fürdőben kezelik. Az így létrehozott felületek jó mechanikai terhelhetőséggel bírnak, ezen felül pedig igen magas korrózióvédelmet biztosítanak az alapanyagnak.

Porfestett táblás kerítések esetén a táblák tűzihorganyzás után szinterezésen is átesnek. A porfestett táblás kerítések színezettek, így egységes és esztétikus megjelenésük miatt gyakran választják őket, ha lakossági felhasználásról van szó.

  1. Megjelenés

A táblás 3D kerítés merevségét az azon elhelyezkedő háromszög alakú hajlítások adják.

A hajlítások száma függ a tábla magasságától is, így 2 / 3 vagy 4 hajlítás helyezkedhet el. A 3D kialakítású fém táblás kerítés ideális udvarok, ipari területek elkerítésére.

A 3 dimenziós kialakítás nemcsak eszétikaileg megnyerő, de a 3D kerítés elemek ára is kedvezőnek, költséghatékonynak számít a dupla bordázatú kerítések között. A kerítés panelek szélessége 2505 mm, a magassága pedig változó. A 3D kerítés vízszintes és függőleges huzalainak átmérője 4 mm. A táblás kerítés elemek tűzihorganyzottak, szinterezettek. 

Elérhető színek: zöld / antracit

A megjelenés különböző lesz a két altípus esetén. A 3D táblás kerítés esetén szimpla huzalok futnak mindenhol, majd a választott magasságtól függően 2, 3 vagy 4 helyen van domborítva a tábla. Ez egy esztétikus külsőt biztosít ennek a típusnak, ezért lakossági felhasználásra igen gyakran választják.

A 2D táblás kerítéseknél ezzel szemben nincs domborulat a táblán. Ennek a típusnak a jellegzetességét a duplán futó vízszintes huzalok adják. Ezáltal egy sokkal egyszerűbb kinézet jön létre, mint a 3D-s változat esetén. Így mindenki eldöntheti az anyagi, felhasználásbeli, illetve esztétikai szempontokat mérlegelve, hogy hozzá melyik táblás kerítés típus áll közelebb. Más feltételeknek kell megfelelni egy családi ház esetén, mint például egy ipari vagy éppen egy köztéri játszótér esetén.

  1. Huzalvastagság

3D táblás kerítés esetén a vízszintes és függőleges huzalok átmérője lehet 4 mm vagy 5 mm, mely két lehetséges variációt eredményez. A 2D táblás kerítés esetén szintén két altípus érhető el kínálatunkban. A 6-5-6 mm-es huzalvastagságú esetén a szimpla huzalok 5 mm-esek, a duplák pedig 6 mm-esek. A 8-6-8 mm-es változatnál a huzalok vastagabbak. Itt a szimpla huzal a 6 mm-es és a duplák lesznek 8 mm-esek.

  1. Színek

Az alap színek mind a két panel változatnál ugyanazok. Megrendelhetőek tűzihorganyzott táblákkal, vagy porfestés esetén zöld és antracit színekben. Igény esetén azonban bármilyen RAL színben megvásárolhatóak, ezek azonban az egyedi gyártás miatt felár ellenében rendelhetőek meg.  Mivel ezek egyedileg készülnek, itt a szállítási idő hosszabb lesz mint a standard típusok esetében.

  1. Merevség, stabilitás

Mind a két típusból egy stabil kerítésrendszer hozható létre, azonban más tulajdongásuknak köszönhetik a merevségüket.

A 3D táblák esetén a kerítésrendszer merevségét a háromszög alakú hajlítások adják, melyek cápauszony szerű domborulatokra emlékeztetnek. A 3D-s technológiának köszönhetően a táblák viszonylag kis súllyal rendelkeznek, de mégis stabilak és tartósak lesznek.

A 2D táblák a dupla huzalozás miatt még erősebbek és stabilabbak, viszont mivel több anyag szükséges a kialakításukhoz, ezért költségesebbek is lesznek ezek a táblák.

  1. Tábla méret

A tábla méretek hasonlóan alakulnak mind a két esetben. A szélesség szinte megegyezik, ugyanis a 3D-s táblák esetén 2505 mm a szélesség, míg a 2D-s típusnál 2506 mm. A magasság a felhasználói igényekhez igazodik. A táblák többféle méretben választhatóak, legtöbb esetben 830-2430 mm-ig, mely miatt egy igen széles méretskála érhető el kínálatunkban.

Mind a két variáció telepítse egyszerűen és viszonylag gyorsan kivitelezhető.  

Vállalkozásunknál minden szükséges kiegészítő megtalálható, amely egy táblás kerítésrendszer kialakításához szükséges lehet, beleértve az oszlopokat, bilincseket, rögzítőket, lábazati beton elemeket, illetve kapukat. Ha elakadt a folyamatban vagy elveszett a kínálatban és segítségre van szüksége a kerítés típus, mennyiség vagy a hozzá illő kiegészítők kiválasztásában, vegye fel velünk a kapcsolatot