A gyepszellőztetés

Miért kell szellőztetni a gyepet?

A gyepszellőztetés célja megújítani az állományt, illetve, ha szükséges előkészíteni a területet a felülvetéshez.

Az elhalt részek eltávolításával, és a gyökerek „megszabdalásával” visszaállítjuk a talaj felső rétegének víz-átjárhatóságát, illetve ösztönözzük a pázsitot a megújulásra, dúsulásra.

Való igaz, hogy nincs rá sok idő, alig 3-4 hét (március 15-20-tól április közepéig), amikor ideálisak a körülmények, mégsem szabad elkapkodni, hiszen a tavaszi gyepszellőztetés sikere vagy kudarca az állományra egész évben kihat.

Mikor kell elvégezni a gyepszellőztetést? 

Éppen ezért olyan időpontot kell választani, amikor már kellően meleg van, hogy a megtépázott fű gyorsan tudjon regenerálódni.

A hidegben, és a tomboló hőségben nem tud.

A gyepszellőztetés ideális időpontját több tényező határozza meg:

  1. Hőmérséklet

Az ideális viszonyok a nappali 18-20°C, és az éjjeli 10°C körüli értékek. Ha ennél hidegebb van még nem indul be a fű teljes nedvkeringése, így lassan regenerálódik, ha melegebb van (27-28°C) megéghet a kiritkított állomány.

  1. További munkálatok

A másik fontos szempont az, hogy mit akarsz utána a gyeppel csinálni.

Ha szükséges felülvetni a megritkult állományt akkor inkább kitoljuk április 10 utánra a gyepszellőztetést, hiszen a fűmagocskák a hideg talajban nem indulnak növekedésnek. Ráadásul a vetés után 2-3 hétig sokat kell babusgatni a füvet, hogy a magok szépen kikeljenek. Az elhamarkodott gyepszellőztetésnek és magvetésnek csalódás a vége.

Ha csak be van sűrűsödve az állomány, a ritkító gyepszellőztetést akár márciusban is elvégezhetjük.Ha beteges a gyep: szintén tolunk rajta egy kicsit, és inkább az előkészületekkel törődünk most. Egy fertőzött, gombás állománynak fontos a gyors regenerálódás, ami szintén a melegebb időjárásban tud hatékonyan végbe menni. A sárga foltos, tápanyaghiányos gyepnek az április eleje lehet a jó választás.