AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER CÉLJA

Az automata öntözőrendszer célja, hogy a növények megkapják a szükséges vízmennyiséget, amennyiben a természetes forrásokból érkező csapadék kevésnek bizonyul. Ráadásul a rendszer arra is ügyel, hogy mindezt a leghatékonyabb és leggazdaságosabb módon érjük el. Mivel a megfelelő gyepgondozáshoz a nyári hónapokban havonta 120-150 mm csapadék szükséges, egy egészséges gyep vízigénye napi 4-5 mm. A felhasznált szórófejek műszaki adatai határozzák meg, hogy az öntözőrendszer egy adott elrendezés mellett egy óra alatt mennyi vizet képes kijuttatni, ezért egy jól megtervezett és szakszerűen telepített öntözőrendszerrel, ahol a szórófejek ideális távolságra vannak egymástól, a kibocsátott vízmennyiség pedig megfelel a növényzet igényeinek, akár 50%-os vízmegtakarítás is elérhető a kézi öntözéshez képest.

Az automata öntözőrendszer tehát arra jó, hogy időt, energiát és pénzt spóroljunk vele! Mivel az öntözővizet a felügyeletünk nélkül – akár a távollétünkben is – a növényzetnek legideálisabb módon juttatja el kertünk gondosan kialakított zónáiba, az automata öntözőrendszer időt takarít meg számunkra, valamint a pénztárcánkra is vigyáz, mert beállításainak köszönhetően törekszik a legoptimálisabb vízfelhasználásra.

Általános kérdések

Milyen napszakban célszerű az öntözés?

Az öntözés szempontjából több ok miatt is a hajnali órákat javasoljuk:

 • ekkor a legalacsonyabb a hőmérséklet, tehát a párolgási veszteség is;
 • a légmozgás általában hajnalban a legkisebb, így a vízcseppek tényleg a terv szerinti területre kerülnek;
 • a hajnali órákban a hálózati víznyomás sokkal hatékonyabb öntözést, nagyobb egyenletességet tesz lehetővé, mint pl. a kora esti, amikor mindenki öntöz;
 • ilyenkor nem használja senki a kertet, így a legkevésbé sem zavaró az öntözőrendszer működése;
 • a reggeli napsütés gyorsan felszárítja a levelekről a vízcseppeket, így minimálisra csökkenthető a gombás megbetegedések valószínűsége.

Mennyi ideig működtessem az öntözőrendszert?

Ezek a számok évszakonként, az öntözött növényzethez és a kert mikroklímájához mérten változhatnak, de alapvetően:

 • rotoros (forgó) szórófejeknél naponta és zónánként 15-40 perc;
 • spray szórófejeknél naponta és zónánként 5-12 perc;
 • csepegtetőcsöveknél heti két-három alkalommal, zónánként 20-60 perc.

Milyen gyakorisággal öntözzek?

 • Sík, gyepes területeket átlagos kötöttségű talajokon naponta vagy kétnaponta érdemes öntözni (ha kétnaponta öntözünk, kétszer annyi vizet kell kiadni, tehát vizet nem spórolunk, viszont a gyökereket mélyebbre szoktatjuk, ezáltal ellenállóbb növényzetet nevelhetünk);
 • lejtős területen célszerű naponta, illetve naponta többször öntözni (a napi vízadagot több szakaszban kiadni), ui. a hirtelen kiadott nagy vízmennyiség nem tud beszivárogni a talajba, így lefolyik a felszínen, ezáltal kárba vész, sőt még eróziós károkat is okozhat;
 • tujasort, cserjéket célszerű ritkábban, hetente egy-két alkalommal öntözni, viszont akkor nagyobb vízadaggal, hogy a mélyebb talajrétegeket is átnedvesítve lefelé szoktassuk a gyökereket.

Mit kell tennem az öntözőrendszerrel a tél közeledtével?

Mindenképpen vízteleníteni kell a rendszert, ugyanis a csőhálózatot, alkatrészeket károsíthatja a jég.

Mi a teendőm tavasszal?

Április vége felé, amikor már melegszik az idő, lassacskán be kell indítani az öntözőrendszert, és tüzetesen átvizsgálni, hogy egy újabb gondtalan szezon elé nézhessünk.

Üzemeltetés, karbantartás

Egy öntözőrendszert nem elég megépíteni: a hosszú időn át tartó megbízható működésnek némi odafigyelés az előfeltétele. 
Illúzió volna azt gondolni, hogy a kész rendszerrel nincsenek további teendőink. Gondoljunk csak bele: az autónkba sem csak tankolunk, hanem időnként le is mossuk, átvizsgálásra visszük, odafigyelünk rá. De nem kell megijedni, jól megépített öntözőrendszer esetén ezek minimális időráfordítást igényelnek. Az öntözőrendszerrel kapcsolatos évközi teendők: tavaszi indítás és átvizsgálás, évközi „ránézéses” felügyelet, téliesítés. A tavaszi indításkor

ki kell tisztítani a szűrőt;ellenőrizni kell, zárva van-e az ürítőcsap, majd óvatosan ki kell nyitni a főcsapot (hirtelen nyitásra a megiramodó víz károsíthatja a csőhálózatot);egyenként meg kell nézni, hogy megfelelően működnek-e a szelepek;újra kell programozni a vezérlőt;zónánként elindítva a rendszert ellenőrizni kell, hogy a szórófejek megfelelően öntöznek-e (jó-e a szóráskép és a szögbeállítás). Ha valami beállítási probléma van, az általában egyszerűen orvosolható. 
Az öntözési szezon folyamán……néhányszor érdemes a vezérlő programját a hőmérséklethez igazítani – ez alkalmanként kb. 1 perc, hiszen az összes vezérlő rendelkezik az évszakok követését megkönnyítő funkcióval.Érdemes továbbá évi néhány alkalommal figyelni a rendszert öntözés közben, pusztán annak ellenőrzése céljából, hogy valóban minden rendben van-e. Persze a jól működő öntözőrendszer nyújtotta élmény sem elhanyagolható. A víztelenítésEz általában rövid művelet, amit október vége felé, még az első fagyok beállta előtt célszerű elvégezni. Ilyenkor el kell zárni a főcsapot, a kompresszort csatlakoztatni kell a rendszer elején található ürítőcsapra, és zónánként, a szórófejeken át a teljes csőhálózatból ki kell fújni a vizet a kertbe. Ha ez nem történik meg, a rendszert komoly fagyveszélynek tesszük ki, ugyanis a szórófejekben, mágnesszelepekben maradó víz megfagy, és szétfeszítheti azokat.