Gyep tápanyag utánpótlás

Ahhoz, hogy szinte manikűrözött, üdezöld gyepünk legyen, nem elég a sokszor emlegetett rendszeres nyírás és évközi locsolás: az intenzív növekedéshez folyamatosan pótolnunk kell az elhasznált tápanyagokat is.

A gyep számára legfontosabb tápanyagok:

A növények – így a fűfélék számára is – a legfontosabb tápanyagok a nitrogén (N), amely a vegetatív növekedést segíti, a foszfor (P), amely a gyökérképződést serkenti és a kálium (K), amely a sejtfalat erősíti, szabályozza a vízháztartást és javítja a télállóságot.

A mikroelemek közül a magnézium (Mg) és vas (Fe) nélkül nem tudnának a zöld növények fotoszintetizálni, tehát ezek ugyancsak nélkülözhetetlenek.

A gyepműtrágyákból különböző tápanyag-összetételű fajták kaphatók, attól függően, hogy melyik évszakban, milyen korú és milyen funkciójú gyepet szeretnénk ápolni. Mivel tavasztól őszig a gyep folyamatosan – és ha rendszeresen locsoljuk, akkor intenzíven – növekszik, nem feltétlenül jó megoldás, ha egy alkalommal nagy adagú műtrágyázással akarjuk megoldani a tápanyag utánpótlását. Ilyenkor az történne, hogy a gyep hirtelen növekedésnek indulna, elhasználva a rendelkezésére álló tápanyagot. Az első fűnyíráskor el is távolítjuk az extra növekményt, így füvünk gyorsan ki is fogyna a tartalékjaiból.

A jó megoldás az, ha egész évre tervezünk: havonta-kéthavonta rendszeresen adagolunk,vagy tavasszal kijuttatott, 6-8 hónapig tartó, szabályozott tápanyag-leadású szert használunk.

A gyeptrágyázás egy éve

Tavasszal, március elején indítótrágyaként nitrogéntúlsúlyos, úgynevezett starter műtrágyával erősítsük meg a télen legyengült gyepet. Ezek hatása általában 8-10 hétig tart, a nyár folyamán további kezelés szükséges.

Nyáron, a vegetációs idő alatt érdemes minimum kéthavonta (májusban, júliusban majd szeptemberben) fejtrágyáznunk komplex műtrágyával. Ha csak nitrogén tartalmú pétisót vagy ammónium-nitrátot használnánk, akkor a benne lévő, könnyen oldódó nitrogén azonnal a növény rendelkezésére áll, amitől a levélzet megnyúlik, a bokrosodási csomók – melyek a gyep sűrűségét okozzák – magasabbra kerülnek. A rendszeres, egyoldalú nitrogénellátás mellett a terület haragoszöld, azonban ritkás benyomású lesz, rosszabb esetben a műtrágya akár ki is égetheti a füvet.

A tél beállta előtt váltanunk kell a műtrágyával: a fű ellenálló képességének javításához káliumhangsúlyos összetételt kell használnunk. Ez javítja a télállóságot és a gyep fagytűrő képességét. A trágyázás mellett persze fontos, hogy tisztítsuk meg a pázsitot a ráhullott lombtól, faágaktól, amelyek a gombás fertőzés melegágyai lehetnek. Az utolsó fűnyírásra október végén kerülhet sor, ilyenkor a szokásosnál 1-2 cm-el hosszabbra hagyjuk a fű magasságát.

A trágyák egyenletes és takarékos kijuttatását legkönnyebben műtrágyaszóró kocsival érhetjük el, de kis gyakorlás után a kézi szórás is bárki által egyenletesen végezhető. Ha a kézzel szórt műtrágya nagyon apró szemű, érdemes valamilyen, a műtrágya szemcseméretével és tömegével azonos, semleges anyaggal (homok, fűrészpor) összekevernünk a készítményt. Az így felhígított műtrágya már kézzel szórva is könnyebben juttatható ki a kívánt mennyiségben, s ez kötött talajok esetén kimondottan ajánlott.

A helyesen táplált gyep üde, haragos zöld és kellően sűrű ahhoz, hogy a gyomnövények növekedését is gátolja, megkímélve minket a gyomirtás kellemetlen pluszmunkájától.

Az alábbi táblázat a gyep éves tápanyagigényét mutatja:

Gyep tápanyag igénye (hatóanyag g/m2/év)NitrogénFoszfor
(P2O5)
Kálium
K2O
Magnézium
MgO
Díszgyep10-257122

Send comment